Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Η NSA μας ακτινοβολεί

Τον Δεκέμβριο του 2013, η εφημερίδα Spiegel αποκάλυψε1 έναν κατάλογο με gadgets που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πράκτορες της NSA. Ένα από τα "περίεργα" αντικείμενα αυτής της λίστα είναι και το CTX4000

Το CTX4000
Όπως φαίνεται από την περιγραφή που διέρρευσε από την NSA, αυτή η συσκευή είναι ένα radar, το οποίο μπορεί να εκπέμψει ακτινοβολία προς ένα στόχο, στο φάσμα των 1-2 GHz, περίπου δηλαδή στη συχνότητα στην οποία λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα,  με ένταση έως και 1kW, δηλαδή πάνω από 1000 φορές μεγαλύτερη από την ένταση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων. Γιατί να θέλει να κάνει όμως κάποιος κάτι τέτοιο (πέραν του για να "ψήσει" τον στόχο!); Η απάντηση βρίσκεται στην λίστα με τα gadget της NSA όπου μπορεί να βρει κανείς το RAGEMASTER.
Το RAGEMASTER
Το RAGEMASTER είναι μια μικροσυσκευή η οποία συνδέεται στο καλώδιο που ενώνει την οθόνη του υπολογιστή και την κάρτα γραφικών. Η συσκευή αυτή λαμβάνει το σήμα του radar, το κωδικοποιεί ανάλογα με το τι περνάει από το καλώδιο και το στέλνει πίσω. Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό δέκτη, ο χειριστής του CTX4000 μπορεί να αποκωδικοποιήσει το σήμα που έστειλε το RAGEMASTER και να δει τι δείχνει η οθόνη του στόχου! Το CTX4000 συνεργάζεται και με άλλες μικροσυσκευές που επιτρέπουν στον χειριστεί να ακούει από το μικρόφωνο του στόχου, αλλά και να βλέπει τι πληκτρολογεί.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκαλύπτει το ίδιο άρθρο, είναι πως η NSA πείραζε εξοπλισμό που αποστέλλονταν με το ταχυδρομείο για να εγκαταστήσει αυτές τις μικρο συσκευές.

Παρακολουθείστε τον Jacob Appelbaum να παρουσιάζει τις αποκαλύψεις του Spiegel.


Παραπομπές:
  1. Jacob Appelbaum, Judith Horchert and Christian Stöcker, "Shopping for Spy Gear: Catalog Advertises NSA Toolbox", Spiegel, [Online], τελευταία πρόσβαση 7 Απρ. 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου