Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ο άγνωστος Satoshi Nakamoto

Είναι ο δημιουργός του πιο διαδεδομένου ηλεκτρονικού νομίσματος, η περιουσία του εκτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια, και όμως κανείς δεν ξέρει την πραγματική του ταυτότητα.

Το bitcoin είναι το πιο διαδεδομένο ηλεκτρονικό νόμισμα. Ένα νόμισα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και να "εξαργυρωθεί" σε πραγματικά χρήματα. Η σημερινή αξία ενός bitcoin νομίσματος είναι $122.28. Αυτό που κάνει το bitcoin μοναδικό είναι πως είναι εντελώς αποκεντρωμένο, δηλαδή όλες του οι λειτουργίες-όπως η παραγωγή νέων νομισμάτων, η καταγραφή και η εξασφάλιση των συναλλαγών-δεν ελέγχονται από κάποια κεντρική οντότητα-π.χ. τράπεζα-αλλά από ένα κατανεμημένο δίκτυο  "μεταλλωρύχων" (miners) στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε. Το πρώτο νόμισμα bitcoin φτιάχτηκε στις 3/1/2009 και εκ τότε έχουν δημιουργηθεί περίπου 11.5 εκατομμύρια νέα νομίσματα.

Ο δημιουργός αυτού του νομίσματος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως είναι ένας 38 χρονος άντρας που ζει στην Ιαπωνία1. Όλα τα κείμενα του όμως, καθώς και τα σχόλια του στον κώδικα που έχει δημιουργήσει, είναι σε άψογα Βρετανικά αγγλικά, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι είτε είναι από την Αγγλία, είτε έχει περάσει αρκετά χρόνια εκεί. Το τελευταίο του κείμενο είναι ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς έναν προγραμματιστή, το 2011, που τον ενημερώνει πως θα ασχοληθεί με άλλα αντικείμενα2. Από τότε τα ίχνη του έχουν χαθεί. 

Θα μάθουμε ποτέ ποιος είναι ο Nakamoto; Σύμφωνα με τον ερευνητή Sergio Demian Lerner  θα το μάθουμε, όταν ο ίδιος αποφασίσει να εξαργυρώσει την τεράστια περιουσία του, η οποία εκτιμάται σε αρκετά 100άδες εκατομμύρια δολάρια, όλα σε bitcoins3. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο ερευνητής ο Nakamoto ήταν αυτός που δημιούργησε το πρώτο bitcoin νόμισμα. Λόγο μιας αδυναμίας του σχεδιασμού του πρωτοκόλλου, είναι δυνατόν να βρούμε όλα τα νομίσματα που έχουν δημιουργηθεί από αυτόν τον ίδιο χρήστη. Φαίνεται λοιπόν πως ο Nakamato δημιούργησε μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 άλλα 1 εκατομμύριο νομίσματα, και εκ τότε σταμάτησε να παράγει νέα. Το μυστήριο είναι πως κανένα από αυτά τα νομίσματα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ: με την πρώτη συναλλαγή που θα γίνει η ταυτότητα του δημιουργού του bitcoin θα αποκαλυφθεί! Μέχρι τότε το ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto θα παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

Παραπομπές:
  1. P2P foundation, Satoshi Nakamoto personal page [Online], τελευταία πρόσβαση 24 Σεπτ. 2013
  2. Joshua Davis (The New Yorker), Bitcoin and its mysterious inventor, 10 Οκτ. 2011, τελευταία πρόσβαση 24 Σεπτ. 2013[Online]
  3. Sergio Demian Lerner, The Well Deserved Fortune of Satoshi Nakamoto, Bitcoin creator, Visionary and Genius, 17 Αυγ. 2013,τελευταία πρόσβαση 24 Σεπτ. 2013[Online]




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου