Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Mavis Batey, η γυναίκα που έσπαγε κώδικες

Στις 12 Νοέμβρη 2013 μια γυναίκα που συνέδεσε το όνομα της με το σπάσιμο των μυστικών κωδικών των Γερμανών και των συμμάχων τους κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, άφησε την τελευταία της πνοή. Πρόκειται για την Αγγλίδα  Mavis Batey.

Γεννημένη το 1912, η Mavis Batey σπούδαζε στο University College του Λονδίνου όταν ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Αμέσως η ίδια κατατάχθηκε ως εθελόντρια νοσοκόμα, αλλά οι γνώσεις της στα Γερμανικά την έστειλαν στο Bletchley Park. Το Bletchley Park ήταν μια έπαυλη στην πόλη Bletchley της Αγγλίας όπου στεγαζόταν η Government Code and Cipher School (GC&CS), μια υπηρεσία που προσπαθούσε να σπάσει τα μυστικά μηνύματα που αντάλλασσαν οι Γερμανοί με τους συμμάχους τους. Εκεί η Batey εντάχθηκε στην ομάδα του Dillwyn Knox, ενός θρυλικού, και συνάμα εκκεντρικού, Βρετανού κρυπτογράφου. Σκοπός της ομάδας ήταν να σπάσει μηνύματα που είχαν υποκλαπεί τα οποία είχαν κρυπτογραφηθεί με την συσκευή Enigma.

Η Mavis Batey με μια μηχανή Enigma


Το Enigma ήταν μια συσκευή (ή για την ακρίβεια μια οικογένεια συσκευών) κρυπτογράφησης. Η πρώτη συσκευή κατασκευάστηκε από το Γερμανό μηχανικό Arthur Scherbius, στο τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ενώ πιο εξελιγμένες συσκευές χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Η λειτουργία τους βασιζόταν σε μια συστοιχία τριών αρχικά και στην συνέχεια τεσσάρων γραναζιών, συνδεδεμένα με ένα πληκτρολόγιο: με το πάτημα ενός πλήκτρου του πληκτρολογίου τα γρανάζια περιστρέφονταν και παρήγαγαν ένα γράμμα, δημιουργώντας έτσι ένα κρυπτογραφημένο κείμενο. Γνωρίζοντας κάποιος την συνδεσμολογία των γραναζιών αλλά και την αρχική τους θέση μπορούσε να ανακατασκευάσει το αρχικό κείμενο. Το 1932 μια ομάδα 3 Πολωνών του Πολωνικού γραφείου κρυπτογραφίας, βασιζόμενη σε πληροφορίες Γάλλων κατασκόπων κατάφερε να ανακατασκευάσει ένα Enigma και να αποκρυπτογραφήσει Γερμανικά μηνύματα. Σε ένα συνέδριο που έγινε στην Βαρσοβία το 1939 οι Πολωνοί μοιράστηκαν αυτές τις γνώσεις με Άγγλους και Γάλλους συμμάχους1. Με βάση τις πληροφορίες από τους Πολωνούς και με την βοήθεια ενός μηχανήματος κατασκευασμένο από τον Alan Turing, η ομάδα του  Bletchley Park προσπαθούσε να σπάσει μηνύματα που είχαν κρυπτογραφηθεί με μηχανές Enigma νεότερης γενιάς.

Το 1941 η Mavis έλαβε ένα μήνυμα το οποίο είχε υποκλαπεί από το Ιταλικό ναυτικό και το οποίο δεν περιείχε μέσα καθόλου το γράμμα L. Δεδομένου ότι το Engima δεν αντιστοιχούσε ποτέ ένα πλήκτρο του πληκτρολογίου στο ίδιο γράμμα, η Mavis υπέθεσε πως αυτό ήταν ένα δοκιμαστικό μήνυμα, όπου κάποιος τεμπέλης χρήστης είχε πατήσει πολλές φορές το πλήκτρο L του πληκτρολογίου. Με αυτή την υπόθεση η Mavis κατάφερε να βρει μέρος της συνδεσμολογίας που χρησιμοποιούσαν οι μηχανές Enigma του Ιταλικού ναυτικού2. Αυτή η ανακάλυψη βοήθησε την Mavis  να αποκρυπτογραφήσει ένα νέο μήνυμα το οποίο έλεγε “Today’s the day minus three.” και αναφερόταν στα σχέδια επίθεσης των Ιταλών σε ένα στόλο από πλοία των συμμάχων που θα έπλεε από Κάιρο για Αθήνα. Μετά από 3 μέρες συνεχόμενης δουλειάς, όλα τα σχετικά μηνύματα αποκρυπτογραφήθηκαν, οδηγώντας στην  μεγάλη νίκη των συμμάχων στην μάχη που έγινε στο ακρωτήριο Ταίναρο.

Η μεγαλύτερη όμως συνεισφορά της Mavis ήταν όταν αργότερα την ίδια χρονιά μαζί με τον Knox και την Margaret Rock κατάφεραν να σπάσουν μια μηχανή Enigma νέας γενιάς, γνωστή και ως Abwehr Enigma, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της απόβασης στην Νορμανδία.

Παραπομπές:


  1. Wikipedia, "Cryptanalysis of the Enigma", [online], τελευταία πρόσβαση 25 Νοε. 2013
  2. The Telegraph, "Mavis Batey - obituary", 13 Νοε. 2013, [online], τελευταία πρόσβαση 25 Νοε. 2013



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου